Warning: gethostbyaddr(): Address is not a valid IPv4 or IPv6 address in /var/www/iubescanimalele.com/wp-content/themes/viralwp/header.php on line 25
Tu ştiai? De ce au pisicile pupilele verticale? - Iubesc Animalele

Tu ştiai? De ce au pisicile pupilele verticale?

Tu ştiai? De ce au pisicile pupilele verticale?

Există două moduri prin care animalele estimează distanţa fără să se mişte.

Un nou studiu susţine că pupilele pisicilor sunt verticale datorită modului în care acestea preferă să vâneze.

Pupilele verticale

Pupilele verticale alungite reprezintă o trăsătură comună a prădătorilor nocturni, conform studiului. Cel mai probabil, forma pupilei îi ajută pe prădători să estimeze distanţa dintre ei şi pradă.

În cadrul studiului a fost dezvăluit şi motivul pentru care unele animale au pupila orizontală, precum caprele sau oile. Acestea le-ar ajuta pe animale să verifice terenul de prădători, de asemenea i-ar ajuta să privească pământul atunci când fug de prădători.  Pupilele circulare sunt prezente în mare parte la prădătorii de dimensiuni mari care sunt activi pe timpul zilei.

Observaţia conform căreia prădătorii au pupilele verticale şi prada are pupila orizontală datează din 1940, însă nimeni nu a cuantificat diferenţele, a declarat Martin Banks, cercetător în cadrul Universităţii din California. Banks şi echipa sa au realizat o bază de date ce cuprinde 214 specii de la sol. Aceştia le-au analizat forma pupilei şi legătura dintre acestea şi celelalte trăsături comportamentale.

Animalele care stau la pândă în general, precum şerpii,  au pupile verticale mai ales noaptea. Motivul acestui efect se regăseşte în modul de funcţionare al ochiului, afirmă Banks. Prădătorii trebuie să estimeze foarte bine distanţa pentru a prinde prada atunci când ies din ascunzătoare.

Pupilele orizontale

Există două moduri prin care animalele estimează distanţa fără să se mişte. În cadrul primei metode, numită stereopsis, creierul compară distanţa dintre cele două imagini pe care le observă ochii pentru a măsura distanţa.

A doua metodă este ,,ceaţa”,  prin intermediul acesteia animalul utilizează neclaritatea obiectelor din spatele şi din faţa prăzii, pentru a o putea localiza.

În cazul prăzilor precum oile, caprele sau caii, care au pupila orizontală Banks, s-a descoperit că dintre cei 42 de ierbivori din baza lor de date, 36 aveau pupile orizontale. Pentru a afla motivul au creat un model computerizat al ochiului de capră şi au realizat pe el măsurătorile optice.

Rezultatele au dezvăluit că pupila orizontală realizează o vedere panoramică pentru animal. ,,Îi ajută să vadă mai bine în faţă şi în spate, ferindu-i de lumina solară puternică,” a declarat Banks.

Sursa text: descopera.ro

Related Post

Această pasăre tot dădea târcoale câinelui şi pisi... Când într-un cămin sunt mai multe animăluţe care aparţin unor specii total diferite, acestea trebuie să găsească o cale de a convieţui în armonie. Un ...
Pisica si toasterul… O legatura aproape mortala! Pisica si toasterul Se stie ca pisicile sunt foarte curioase, si de obicei, trebuie sa stie tot ce misca in fata. Pisica de fata face si ea parte din...
Ce spune pisica pe care ai adoptat-o despre person... Sunt foarte multe pisici în adăposturi și pe stradă care așteaptă să fie adoptate, dar, din păcate, este destul de dificil să le oferi tuturor condiți...
De ce nu mă iubești? Câinii le sufocă pe pisici cu... Descoperă o mostră de iubire, în formă pură. Descoperă o compilație cu mai multe situații în care câinii le sufocă pe pisici… cu dragostea lor. Astfel...
loading...

Related Posts