Warning: gethostbyaddr(): Address is not a valid IPv4 or IPv6 address in /var/www/iubescanimalele.com/wp-content/themes/viralwp/header.php on line 25
Misterul celui de-al 6-lea deget al cârtiţelor a fost elucidat! - Iubesc Animalele

Misterul celui de-al 6-lea deget al cârtiţelor a fost elucidat!

Misterul celui de-al 6-lea deget al cârtiţelor a fost elucidat!

Cercetătorii au descoperit de ce unul dintre cele mai bune animale la săpat are un deget mare în plus. Comparând degetele cârtiţei cu cele ale animalelor înrudite, cercetătorii au analizat indiciile moleculare ale ciudăţeniei anatomice.

Rezultatele cercetărilor arată că al doilea deget mare al cârtiţelor nu este un deget real, ci constituie un os al încheieturii, susţin cercetătorii. Apendicele suplimentar ajută cârtiţa să se deplaseze în lumea sa subterană.

Majoritatea animalelor vertebrate au 5 degete, fie că au gheare, labe sau mâini. Ursul panda şi cârtiţa constituie singurele excepţii de la această regulă, ambele animale având 6 degete la membre, prezentând 2 degete mari. Degetul suplimentar al acestor animale este considerat ca fiind adaptarea lor la modul de viaţă. Noua cercetare arată că şi în cazul cârtiţei, la fel ca în cazul ursului panda, al 6-lea deget este de fapt unul fals.

Biologul evoluţionist Christian Mitgutsch, alături de colegii săi de la Universitatea din Zurich, Elveţia, a analizat degetele a opt specii de cârtiţă şi le-a comparat cu cele ale unei specii înrudite, chiţcanii.

Studiind ghearele în curs de formare, doctorul Mitgutsch a putut vedea că genele care de obicei pornesc de la începutul dezvoltării degetelor nu au fost prezente şi atunci când a început să se formeze cel de-al doilea deget mare al cârtiţei. Aceste celule nu au început să se extindă într-o formaţiune de deget, până când alte cinci degete nu au fost pe deplin formate.

Doctorul Mitgutsch a descoperit alături de echipa sa că degetul mare creşte dintr-un ţesut care de obicei se dezvoltă într-un os de încheietură, nu într-un ţesut osos de deget.

deget-cartita

Toate cele opt specii de cârtiţă au o formaţiune suplimentară asemănătoară unui deget, dar unora nu li s-a dezvoltat mai mult de un milimetru, în timp ce altor cârtiţe, precum Talpa occidentalis, li s-a dezvoltat asemănător celorlate cinci degete.

Cercetătorii suspectează că hormonii cârtiţelor sunt responsabili pentru cel de-al şaselea deget.

Femelele de cârtiţă posedă atât ţesut ovarian, cât şi ţesut testicular, şi au un nivel ridicat de testosteron, în comparaţie cu speciile ale căror indivizi au un sex, ori altul. Expunerea la niveluri ridicate de testosteron în uter a fost legată de polidactilie, o afecţiune în care oamenii se nasc cu degete suplimentare la mâini şi picioare.

Cu toate acestea, sunt necesare multe studii înainte ca cercetătorii să poată demonstra că testosteronul este cauza degetelor suplimentare ale cârtiţelor.

Sursa: BBC News/ descopera.ro

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Related Post

5 povesti cu animale… ...mai putin obisnuite. PUIUL NOROCOS. Un mic pui de wombat (marsupial australian), nou-nascut, a fost salvat de catre un sofer, dupa ce acesta a o...
Cainele isi invata puiul sa coboare scarile! La PI... Coboratul scarilor e o problema veche in ceea ce priveste puii animalelor noastre de companie. Unii intampina dificultati si stim cu totii reactia, in...
Femeia s-a apropiat de SĂRMANUL BĂTRÂN care TRĂIA ... Jenine-Lacette DShazer a văzut un sărman om bătrân care locuia pe străzi pe un frig teribil și care își ținea câinele în brațe. Nu s-a putut abține, a...
Salvatorii au izbucnit în lacrimi când acest câine... Voluntarii asociaţiei „Hope For Paws” au primit un apel disperat în legătură cu o căţeluşă fără stăpân care avea nevoie urgentă de ajutor. Acest pudel...
loading...

Related Posts